Većina mikrokreditnih organizacija zabilježile pozitivan finansijski rezultat u prvom kvartalu

Bez autora
Jul 12 2012

Većina mikrokreditnih organizacija, članica Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, koje imaju tržišno učešće u BiH od 98%, zabilježile su pozitivan finansijski rezultat u prvom kvartalu 2012. godine. Na nivou mikrokreditnog sektora u prvom tromjesječju ove godine ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 976.000 KM. Prema podacima Agencija za bankarstvo, portfolio u riziku iznad 30 dana u mikrokreditnom sektoru je 3,97%. U prethodnom periodu došlo je i do pada broja kreditnih partija koje otplaćuju jemci. Prema podacima entitetskih Agencija za bankarstvo u prvom kvartalu 2012. godine od ukupnog broja kreditnih partija, 4,76% otplaćuju jemci. Mada su evidentni pozitivni pomaci u poslovanju mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, još se ne može govoriti o potpunoj stabilizaciji obzirom na ekonomsko stanje u zemlji, kao i ograničavajući zakonski okvir za poslovanje MKO.

Većina mikrokreditnih organizacija zabilježile pozitivan finansijski rezultat u prvom kvartaluVećina mikrokreditnih organizacija, članica Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, koje imaju tržišno učešće u BiH od 98%, zabilježile su pozitivan finansijski rezultat u prvom kvartalu 2012. godine.
 
Na nivou mikrokreditnog sektora u prvom tromjesječju ove godine ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 976.000 KM.
 
Prema podacima Agencija za bankarstvo, portfolio u riziku iznad 30 dana u mikrokreditnom sektoru je 3,97%, saopćeno je iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH.
 
U prethodnom periodu došlo je i do pada broja kreditnih partija koje otplaćuju jemci. Prema podacima entitetskih Agencija za bankarstvo u prvom kvartalu 2012. godine od ukupnog broja kreditnih partija, 4,76% otplaćuju jemci.
 
Mada su evidentni pozitivni pomaci u poslovanju mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, još se ne može govoriti o potpunoj stabilizaciji obzirom na ekonomsko stanje u zemlji, kao i ograničavajući zakonski okvir za poslovanje MKO.
 
U budućnosti je potrebno harmonizirati propise u oba entiteta BiH, jer mikrokreditne organizacije posluju na jedinstvenom ekonomskom tržištu, ali pod različitim uvjetima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik